Statiegeld op blikjes

Aanleiding & doel

Aanleiding statiegeld op blikjes

Vanaf 31 december 2022 komt er dan ook echt statiegeld op blikjes. Het doel van deze maatregelen is om ook meer blikjes te kunnen recyclen, in plaats van dat ze in het milieu belanden. 

Waar je de blikjes hebt gekocht maakt niet uit, in principe krijg je 15 cent statiegeld op een blikje.

Op dit moment is er nog veel onduidelijk over landelijke inzamelpunten: dit wordt later dit jaar verder uitgewerkt. 

Naar alle waarschijnlijkheid zult u bij zowel de supermarkten, tankstations en grotere cateraars uw blikjes kunnen deponeren. Daarnaast kunnen er ook vrijwillige inleverpunten beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld kantines. Zij kunnen kiezen of ze de blikjes aan de consument vergoeden of het geld zelf te investeren in hun eigen vereniging zodat ze bijvoorbeeld een nieuwe goal kunnen kopen of hun vestiging kunnen opknappen.

eyasu-etsub-9KwatI-XNa8-unsplash

Stop aluminium zwerfafval

Aluminium zwerfafval vergaat nauwelijks. Daarom is het van belang dat dit zorgvuldig gescheiden wordt voor zowel mens als natuur. 

Een nederlander produceert gemiddeld 490 kilo afval per persoon per jaar. Dit is meer dan 1,3 kilo afval per dag! Het is voor zowel mens als natuur belangrijk dat afval meer gescheiden wordt. Zo kunnen materialen gerecycled worden en belandt het afval op de juiste plek.