Statiegeldsysteem vanaf 1 april 2023

Statiegeld op blik

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. 

Wel of geen statiegeld?
Alle statiegeldblikjes zijn voor de consument te herkennen aan het statiegeldlogo. De statiegeldverplichting betreft straks alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdranken) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en “ready to drink” sap).

De statiegeldverplichting geldt straks niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om rechtstreeks uit het blik te worden gedronken. Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, erwten, mais etc.

Er zullen ongeveer 90% van de totale blikjes ingezameld worden bij verplichte inleverpunten. Denk hierbij aan:

Consumenten kunnen hun blikjes ook inleveren bij inleverpunten. Onder andere:

Waar kunnen de statiegeldblikjes worden ingeleverd?

De blikjes kunnen, net als de plastic flessen, worden ingeleverd bij de reverse vending machine (RVM) in de supermarkt of bij bemande tankstations langs de snelweg. Daarnaast zijn er nog duizenden innamepunten waar de blikjes gedoneerd kunnen worden. Dat statiegeld wordt dan overgemaakt aan een goed doel of de sportvereniging. Het statiegeldsysteem van de blikjes zal zoveel mogelijk overeenkomen met die van de plastic flessen. Blikjes en flesjes mogen bij elkaar worden ingezameld.

Inzamelbakken bestellen voor blik afval

Knapzak Benelux is dé aanbieder van afvalbakken voor de inzameling van blikjes aan innamepunten door heel het land.

Zo is onze CANman dol op blik afval! Dit is een leuke blikvormige afvalbak voor het inzamelen van lege blikjes. Het is toch leuker om je blikje in een reuzenblikje te gooien dan in een ‘gewone’ afvalbak? En met een gepersonaliseerd wikkel maak je de bak naar je eigen huisstijl of smaak.

Wat is de maatschappelijke doelstelling van het statiegeldsysteem op blik?

Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.

Hoe lever ik straks een statiegeldblikje in?

U kunt een statiegeldblikje inleveren wanneer:

  • het statiegeldlogo op het blikje staat;
  • het blikje een onbeschadigde barcode heeft; en
  • het blikje in een goede staat verkeert.

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder.

Bron: https://www.statiegeldnederland.nl/ 

Ontdek wat Knapzak voor jou kan betekenen

Contact

Nieuwsbrief